NIJZ priporoča kolo in opozarja: dolgotrajno neprekinjeno sedenje je enako škodljivo kot kajenje!

Na letošnji nacionalni kolesarski konferenci bomo gostili tudi strokovnjake z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Na predavanjih bodo osvetlili posledice, ki jih ima sedentaren načina življenja na posameznika, družbo in javno zdravje.

Pomena spodbujanja aktivne mobilnosti se še kako dobro zavedajo v zdravstvenem sektorju, kjer so to aktivnost umestili med prioritetne ukrepe Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje »Dober tek, Slovenija«, s katerim si država z multidisciplinarnim sodelovanjem prizadeva povečati raven telesne dejavnosti in izboljšati prehranjevalne navade prebivalstva.  

»Veselimo se sodelovanja na kolesarski konferenci, ki je sinergična aktivnost številnim našim prizadevanjem za povečanje ravni telesne dejavnosti prebivalstva.  Konferenca bo predstavila številne nove ideje in pobude za spodbujanje aktivne mobilnosti, podpira pa tudi cilje, ki jih zasledujemo v zdravstvenem sektorju«, sta ob bližajoči se konferenci povedali predstavnici nacionalnega inštituta Tjaša Knific in Andrea Backović Juričan.

V zadnjih 30 letih se je število debelih in prekomerno težkih posameznikov močno povečalo po vsem razvitem svetu. To je neposredno povezano s sedentarnim načinom življenja modernih družb. Zato je izjemnega pomena zavedanje, da moramo zmanjševati čas, ki ga preživimo sedentarno. Kolo je lahko odlično sredstvo za povečanje telesne dejavnosti, bližajoča se kolesarska konferenca pa priložnost za pridobivanje novih informacij in izmenjavo idej ter mreženje strokovnjakov različnih strok, ki si prizadevajo za razvoj kolesarstva.

Vse obiskovalce konference vabimo tudi k obisku spletne strani NIJZ, rubrike o telesni dejavnosti, kjer lahko najdete številne koristne nasvete o tem, kako lahko z gibanjem izboljšate svoje zdravje.


Kolesarimo skupaj za zeleni jutri!

Konferenca bo potekala v dvorani Narodnega doma Celje, Trg Celjskih knezov 9, 3000 Celje. Predlagamo, da za prihod na lokacijo uporabite čim bolj trajnosten transport:

VLAK

Poiščite najbolj ugodno povezavo (vozni red). Prostori Narodnega doma Celje so od glavne železniške oddaljeni 10 minut hoje (750 m).

Nekaj predlogov:
Ljubljana – Celje: 6:55 – 8:24 ali 6:50 – 8:06
Šoštanj – Celje: 7:41 – 8:23
Maribor – Celje: 7:25 – 8:27
Brežice – Celje: 7:16 – 8:24

AVTOBUS

Poiščite najbolj ugodno povezavo z avtobusom. Prostori Narodnega doma Celje so od avtobusne postaje oddaljeni 10 minut hoje.

KOLO

V kolikor vam oddaljenost doma ali službe to dopušča. Raziskave so pokazale, da v radiju oddaljenosti do 8km, ljudje raje posežemo po kolesu, kot avtu ali javnem prevozu, saj smo s kolesom hitrejši. V kolikor pa imamo na voljo e-kolo, pa se ta razdalja še poveča, in sicer na 15km. Če stanujete v bližini Celja, se na pot podajte s kolesom. Zagotovili bomo varno parkiranje.

AVTOMOBIL (S SOPOTNIKI)

Parkirišča v bližini Narodnega doma Celje so omejena in plačljiva. Z ostalimi udeleženci dogodka ali na spletnem mestu Prevoz.org se dogovorite za sopotništvo.


PRIJAVA NA KONFERENCO

Če tega še niste storili, vas zaradi lažjega načrtovanja konference prosimo, da svojo udeležebo potrdite preko spletne prijavnice.

Na naslednji povezavi boste našli preliminarni program dogodka: www.kolesarska-konferenca.si/program

Ob prihodu prejmete darilo!

Vsi udeleženci boste ob prihodu na 2. Nacionalno kolesarsko konferenco prejeli unikatni darili: cekar za kolo iz recikliranega materiala in uporaben nosilec za telefon, da bodo vaše kolesarske poti brez skrbi.