Vsi na isti poti: 2. Nacionalna kolesarska konferenca bo potekala v Celju

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje in Mestno Občino Celje vabi na 2. Nacionalno kolesarsko konferenco »Vsi na isti poti«. Konferenca bo potekala 12. in 13. junija 2023 v Narodnem domu v Celju.


1. Nacionalna kolesarska konferenca, ki je potekala konec septembra 2023 v Kranju, je bila odlično sprejeta s strani strokovne javnosti in vseh, ki jim je kolesarjenje blizu. Na dvodnevnem dogodku je bilo premalo časa za vse aktualne vsebine, zato organizatorji letos odpirajo nove teme.

Prvi dan konference bo posvečen kolesarjenju kot prometnemu načinu za namen aktivne dnevne mobilnosti, ki pomembno prispeva k razogličenju družbe kot celote, drugi dan pa bodo izpostavljene prednosti in vpliv kolesarjenja na splošno boljše počutje, zdravje ljudi in kakovost življenja. Prvi dan bo uvodno predavanje v plenarni del izvedel priznani nevrološki specialist prof. dr. Zvezdan Pirtošek. Osvetlil bo vpliv gibanja na  procese v naših možganih in skozi oči znanstvenika prikazal,  kako kolesarjenje pravzaprav pripomore tudi k blagostanju bivanja. V plenarnem delu bo hkrati poudarek na trendih in novostih na mednarodni in državni ravni s področja kolesarstva (strateški dokumenti vezani na kolesarstvo, zakonodaja, nova finančna perspektiva Evropske kohezijske politike, pomen kolesarstva za razogličenje družbe), kasneje pa bodo izpostavljeni regionalni in lokalni projekti in predstavitve dobrih praks.

Drugi dan bo predvsem zdravstveno obarvan. Spregovorili bomo o »debelilnem okolju«, o pomenu zmanjševanja sedentarnega življenjskega sloga in zdravstvenih težavah, ki jih slednji povzroča. Ravno tako se bomo dotaknili vse bolj pereče problematike: vpliva onesnaženega okolja in podnebnih sprememb na zdravje. Velik poudarek bo tudi na pomenu ozaveščanja in izobraževanja na temo varnega kolesarjenja kot oblike trajnostne mobilnosti za vse prebivalce. Izvedeli bomo tudi, kako se pravilno usedemo na kolo in kaj vse prinaša letošnja 29. kolesarska dirka Po Sloveniji.

Osrednji namen konference je povezovanje deležnikov na državni in lokalni ravni v prizadevanju, da bi lahko hitrejše in učinkoviteje reševali aktualne izzive s področja kolesarstva in trajnostne mobilnosti.

Program konference si lahko ogledate na tej povezavi. Organizatorji so k sodelovanju povabili strokovnjake različnih profilov, tako iz Slovenije kot iz tujine.
Poleg strokovnega programa bodo potekale tudi spremljevalne aktivnosti kot so kolesarski ogled mesta Celje prvi dan, drugi dan rekreativno kolesarjenje po bližnji okolici Celja z ogledom lokacije starta dirke Po Sloveniji, na ploščadi pred Narodnim domom pa bodo v sklopu nacionalne akcije »Polni zagona kolesarimo v službo« potekale tudi popravljalnice koles.

Udeležba na konferenci in spremljevalnih aktivnostih je brezplačna. Število udeležencev je omejeno. Vabljeni k čimprejšnji prijavi!